0 kommentarer
I dagens samhälle kretsar ens - iallafall mitt - liv kring internet. Det första och sista jag gör på dagarna är att spendera tid med min iPhone i händerna; jag tittar alltid instagram, twitter och facebook. Jag kan tycka att det är en sorglig tid våra barn växer upp i, när jag var mindre lekte jag med dockor och var ute i trädgården och lekte. Vad gör barn idag? Många små barn har mobiltelefoner och/eller växer upp med en iPad i sina händer. Jag fyller 20 år i november och har haft tur med att jag inte blivit utsatt av all mobbing detta kan innebära - då mobbning via internet förekommer hela tiden. För några månader sedan kretsade många tonåringars liv kring appen Ask.fm och jag laddade ned denna app för att se vad det egentligen var - utan att veta vad som skulle komma skall. Även om ni inte själva haft denna app har ni säkert hört talas om den och all mobbing som skedde via den. Syftet var säkerligen inte mobbning, men då man kunde (kan?) ställa anonyma frågor till appens användare förekom nästan alltid olika typer av trakasserier. Jag tycker inte att detta är okej - är det så dagens ungdomar ska ställa in sig på att sitt liv kommer bli? Om det är så nu, hur kommer det bli när jag får barn? 
Även om detta sker via internet kan jag gissa på att dessa frågor inte ställs av främlingar, utan av personer i ens närhet. Detta sprider sig och kommer snabbt påverka ens verkliga liv också. Det som skrivs på internet idag är inget som stannar där, snart vet alla allt, vare sig man vill det eller inte. Detta är dagens verklighet, men den egentliga frågan är varför detta händer? Vill man vara en mobbare? Nej, det tror jag inte. Jag kan tänka mig att detta betéende är så pass (tyvärr) vanligt idag att man inte tänker på vad som är rätt och fel - man tänker inte på vad som egentligen klassas som mobbning.  Det sägs saker som man verkligen inte skulle säga i verkligheten, just för att detta sker anonymt - om man inte sätter ett namn på personer som frågar, hur ska hen då veta vem det är? 
 
Något som jag också tycker är helt oaccepabelt är allt näthat bloggare eller andra större personer får. Jag som spenderar mycket tid på att läsa bloggar och titta på youtubeklipp, läser ofta kommentarerna som skrivits utifrån innehållet. Jag blir skrämd över hur många som rent ut sagt mobbar andra, och att säga att det är något som offentliga människor ska klara av är även det oacceptabelt. Innan man publicerar en elak kommentar tycker jag att man först ska tänka - är detta något jag själv skulle bli glad av att läsa? Inte? Nej, men då skriver du inte så till andra heller. Så enkelt är det. Tänk innan du skriver. 
 
foto: Sanna - sannasrum.se
 
För någon vecka sedan läste jag Blogfames intervju med bloggaren Daniel Paris som handlade om The Man Box Höstbox. Detta är en skönhetsbox som Daniel skapade tillsammans med Glossybox för att uppmuntra om ett #kärleksfulltinternet. Daniel är en bloggare och säger i intervjuen att han dagligen ser negativa kommentarer i sin blogg, vilket gav grunden till denna idé med den nya höstboxen. Något jag verkligen tyckte var intressant och mycket sanning i var meningen "Blir man kränkt upprepade gånger kan det påverka en undermedvetet och göra att man intalar sig att det som skrivs faktiskt stämmer och det är farligt." Precis som han säger är det just detta som är farligt. Även om du tycker att något du skriver inte är allvarligt eller elakt, kan det uppfattas annorlunda för personen som läser detta. Tänk på det. Snälla, internet ska inte behöva vara en plats där kränkningar och mobbning är en vardag. Internet ska vara en plats för så mycket mer - internet ska vara kärleksfullt. Internet ska vara en plats där precis varenda en ska känna sig trygga. 

Väljer att avsluta detta inlägg med en viktig mening citerat av Daniel Paris "Sitt aldrig tyst och tro aldrig, för en sekund att det är ditt fel att du får dessa kommentarer."
-----Kommentarer- Jag fotar (& filmar) med en Canon EOS 550D eller min iPhone 6S+
- Det är förbjudet att kopiera mina bilder utan tillåtelse.
- Spam och "Läs min blogg"-kommentarer tas bort.
- Kommentarerna granskas innan publicering.

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar:


Trackback