1 kommentarer
Jag känner att jag måste dela med mig av något som kan vara ett känsligt ämne, men som jag ändå verkligen vill få ut. Igår när jag satt i kassan på mitt jobb var det en invandrarfamilj med tre barn inne i affären och skulle betala sina varor. Mamman plockade upp sina varor på bandet och kom sedan och skulle betala sina varor, medan pappan försökte hålla reda på sina tre väldigt energiska barn. Det ena barnet hade smitit in till mig bakom disken, medan pappan hämtade detta barn, hade en av de andra barnen sprungit och hämtat en chipspåse inte långt där ifrån. Pappan tar ifrån barnet chipspåsen och håller både de två barnen i händerna, medans det sista barnet är vid bandet och hjälper mamman packa ned varorna i sina kassar. När mamman gick mot sina varor i slutet av bandet brister en av kunderna som stod efter denna kvinnan - "tror dom att det är någon lekstuga här eller?" varpå kunden efter denne därefter säger "Ja, man kan ju tro det. Så skulle dom aldrig bete sig i sitt land". Konversationen fortsatte och de pratade om familjen och om hur barnen aldrig skulle göra så i sitt eget land. Jag satt i kassan och gjorde mitt jobb och sa ingenting. Kund nr 1 säger då "Ja, du sitter ju i kassan och får ju inte säga någonting", precis som att denne ville att jag skulle vara med i deras konversation och prata om barnens betéende. Vet ni vad? Jag blir så trött på folk som ska lägga sig i vad andra gör. Jag blir så trött på att folk alltid ska tro sig veta allt om invandrare och personer som kanske inte har det lika bra ställt som alla andra. Hur vet du att dom inte skulle göra samma sak i sitt eget land? Hur vet du det? Har du sett det? Tänk om det skulle vart en svensk familj, hade du reagerat likadant då? Troligtvis inte. 
Jag tycker att de flesta både "svenska" och "icke-svenska" är trevliga - bara man är trevliga tillbaka. Jag förstår inte varför folk är trevliga mot andra "svenskar" med ungefär samma bakgrund, men inte mot folk som inte är födda i sverige? Vad spelar det för roll? Man ska alltid vara trevlig. Man ska inte förvänta sig att alla ska vara trevliga mot en själv, om man inte är trevlig tillbaka. 

Jag är ganska igenkänd här på orten jag bor, då jag jobbar/jobbat både i våran grundskola, på vårat utomhusbad samt på våran affär, vilket gör att många ser mig, både "svenska" och "ickesvenska". Detta gör i sin tur att många hälsar på mig, både "svenskar" och "ickesvenskar". Jag hälsar i princip alltid tillbaka till de som hälsar på mig, eftersom jag vill vara trevlig. Även om jag för det mesta blir glad när "svenskar" hälsar på mig, blir jag faktiskt ännu gladare när "ickesvenskar" hälsar på mig. Vet ni varför? Jo, för att jag känner att de anser att jag är trevlig mot dom och att de känner en viss trygghet för mig som person. Jag själv upplever att det inte är många från andra länder som hälsar på "oss svenskar", i alla fall inte vad jag har sett. Det kanske är just på grund av det jag sa tidigare - att "svenskar" har för mycket fördomar och inte är trevliga mot de som de inte känner att de har en viss koppling med. 

Jag försöker ställa in mig i deras sits - vilket jag tycker att alla borde göra. Jag tänker ofta efter mottot "Behandla andra som du själv vill bli behandlad", vilket jag absolut tycker att alla borde sträva efter. Behandlar du andra människor som du själv vill att de ska behandla dig? Även om jag anser mig själv som 100% svensk, är jag inte det. Jag är 50% svensk och vet inte om det påverkar mig mer än det kanske borde, men jag tänker in mig i situationen om jag vore 0% svensk, hur hade det vart då? Eller, hur hade det vart om jag vore uppväxt med min biologiska pappa som är utländsk? Jag tror att jag som person skulle vara helt annorlunda och jag tror tyvärr att andra människor skulle se mig annorlunda än vad folk ser mig nu. Jag är uppväxt med min mamma & min låtsas pappa, jag känner mig 100% svensk och jag tror att många andra här i samhället också klassar mig som 100% svensk, troligtvis då de inte vet att jag är 50% svensk. Jag tycker att det är hemskt egentligen att något så litet kan ha så stor influens på andra. 

Just nu känns det som att jag bara pratar på om allt och ingenting. Syftet från början var att man ALLTID ska behandla andra människor som man själv vill bli behandlad, "svensk" eller inte. Jag blir så trött på att folk ska ha så många negativa tankar om människor som inte har samma hudfärg eller som inte pratar samma språk som de. Jag förstår inte varför det är så himla svårt att bara behandla folk rätt. Människor som människor - du är inte värd mer bara för att du är född & uppväxt i det land du befinner dig i. 

-----Kommentarer
Anonym

Fint skrivet!! Det kunde lika gärna vara mina barn som sprang runt och lekte rövare vid kassan på affärn, för det har dom redan gjort ett antal gånger 😉. // Anna Lidner

Svar: Tack så mycket Anna! :)
Daniella Järpenberg
- Jag fotar (& filmar) med en Canon EOS 550D eller min iPhone 6S+
- Det är förbjudet att kopiera mina bilder utan tillåtelse.
- Spam och "Läs min blogg"-kommentarer tas bort.
- Kommentarerna granskas innan publicering.

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar:


Trackback